De 6 meest gestelde vragen

 1. 1.

  Van wie is DrinkWater?

  DrinkWater is een initiatief van JOGG.

  DrinkWater is één van de thema-aanpakken van deze stichting en maakt onder meer deel uit van de landelijke JOGG-aanpak.

  De JOGG-aanpak richt zich erop de omgeving van kinderen en jongeren positief te beïnvloeden door lokale (publiek-private) samenwerkingen op te zetten en te stimuleren. Heeft u een DrinkWater overstappakket ontvangen? Dan bevindt uw school zich in één van de aangesloten JOGG-gemeenten.

 2. 2.

  Waaraan moet een overstapplan voldoen?

  Lang na jullie inspanningen voor de overstap moet water drinken nog steeds de norm zijn voor de leerlingen. Het is daarom belangrijk dat u een brede aanpak kiest waarbij u zoveel mogelijk mensen aansluit. Hoe uw school dat doet mogen jullie zelf invullen.

  Om in aanmerking te komen voor de gratis DrinkWater bidons voor alle leerlingen moet uit uw overstapplan naar voren komen hoe u de overstap duurzaam maakt. Komt water drinken bijvoorbeeld terug in het beleid? En hoe bevordert u het bewustzijn van leerlingen?

  Lees ook de uitgebreide overstapchecklist.

 3. 3.

  Kunnen jullie ons helpen bij het maken van een overstapplan?

  Uit ervaring weten we dat het belangrijk is dat u als school samen nadenkt over de overstap naar DrinkWater. We ondersteunen u daarbij met kennisartikelen en inspiratie, hier in het Kenniscentrum.

  Ook helpt de JOGG-regisseur bij u in de wijk u graag bij het maken van een overstapplan. Hij of zij kan u ook in contact brengen met andere DrinkWater initiatieven bij u in de buurt.

  Wilt u weten wie de JOGG-regisseur bij u in de wijk is? We brengen u graag in contact. Bel tijdens kantooruren met 070 219 22 65.

 4. 4.

  Mogen we aanhaken bij andere lokale initiatieven?

  Als u een overstappakket van DrinkWater heeft ontvangen, betekent dit dat uw school zich bevindt in een JOGG-wijk. Binnen uw lokale JOGG-beweging zijn tal van initiatieven te vinden die een gezond gewicht en een gezonde leefstijl onder jongeren bevorderen.

  Samenwerking met lokale initiatieven en partijen heeft een krachtige werking. Niet alleen is het gemakkelijker voor uw school om de overstap leuk en duurzaam te maken, de thema-aanpak wordt voor leerlingen zichtbaarder, ook buiten de school.

  Kijk samen met uw JOGG-regisseur naar de mogelijkheden tot samenwerking bij u in de gemeente!

 5. 5.

  Hoe maakt water drinken onderdeel uit van het Vignet Gezonde School?

  Met het Vignet Gezonde School laten scholen zien dat ze de gezondheid van hun leerlingen hoog in het vaandel hebben staan. Om een Vignet te verdienen moet een school binnen een aanta thema’s aan bepaalde standaarden voldoen. Scholen kiezen zelf welke thema’s het beste bij ze passen en worden hierin ondersteund door partijen als Jongeren Op Gezond Gewicht en DrinkWater.

  Is uw school bezig om een Vignet Gezonde School te bemachtigen? Binnen het thema Voeding kunt u een succesvolle overstap op DrinkWater mee laten wegen voor een deelvignet.

 6. 6.

  Wat vinden ouders ervan als er op school alleen water wordt gedronken?

  Water drinken was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend. Sommige ouders zullen dan ook kritisch reageren. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen of hun kind nog wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

  Uit ervaring weten we echter dat de meeste ouders het een goed idee vinden als hun kind meer water drinkt. Ze weten alleen niet hoe, omdat zoete dranken zo normaal zijn geworden.

  We raden u aan om ouders middels een brief te betrekken bij de overstap. Spreek bijvoorbeeld een waterbeleid af en breng de ouder daar uitvoerig van op de hoogte.